dilluns, 19 d’octubre del 2009

comunicació - descriure escriure

Síntesi
DESCRIURE ESCRIURE
Daniel Cassany


En el seu article, Daniel Cassany ens explica què és el codi escrit i el compara, en totes les seves varibles, amb el codi oral. A continuació, una síntesi del seu treball:

Els coneixements que té un escriptor del codi escrit es poden classificar en:

- Adequació: Saber escollir la varietat (dialectal/estàndard) i el registre (general/específic, formal/informal, objectiu/subjectiu) apropiats a cada situació.
- Coherència: Saber escollir la informació rellevant i saber-la estructurar.
- Cohesió: Saber connectar les diverses frases que formen un text.
- Gramàtica: Saber les regles fonètiques, ortogràfiques, morfosintàctiques i lèxiques de la llengua, que permeten construir oracions acceptables.
- Disposició en l'espai: Saber la forma com s'ha de presentar un escrit.

L'escrit és un codi independent de l'oral. Ambdós canals comparteixen característiques estructurals però desenvolupen funcions diferents i complementàries.

Els codis oral i escrit presentent diferències de tipus contextual i textual.

La relació oral-escrit ha estat concebuda de moltes formes diferents al llarg de la història. Per als medievals, l'escrit (llatí) era molt més important que l'oral (llengües romàniques). En canvi, per a la lingüística estructuralista i per a la generativa del segle XX, l'oral és objecte únic dels seus estudis, mentre que l'escrit és un simple mitjà per transcriure la parla.


REFERÈNCIA BIBLIOGRÀFICA

Síntesi: CASSANY, D. (1987). Descriure Escriure. Barcelona: Ed. Empúries

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada