divendres, 20 de novembre del 2009

seminari - parc arqueològic mines de Gavà

VISITA AL
PARC ARQUEOLÒGIC MINES DE GAVÀ


INTRODUCCIÓ

Al 1975 es van descobrir a Gavà les primeres mines arqueològiques per extreure variscita de tot Europa. Les mines tenen una antiguitat de 6.000 anys, per tant, corresponen al període del neolític.

Actualment, molts científics (arqueòlegs, restauradors, biòlegs, historiadors, paleontòlegs, botànics, ...) treballen en aquest jaciment viu de més de 200 hectàrees intentant respondre a preguntes com les següents:

- Com eren?
- Què menjaven?
- Quins costums tenien?
- Quines creences seguien?
- Quants eren en la comunitat?
- Quina fauna i quina flora omplien el territori?
- Quina era la mitjana d'edat? I els més vell a quants anys arribaven?

Visió general de la sala principal del parc

LA VARISCITA

És un mineral de color verd que era tant valorat al neolític com ho és avui en dia el diamant.
Se li donava connotacions d'esperança i regeneració. Aquesta última, la regeneració, anava molt lligada amb la mare natura, capaç de regenerar vida en tots els aspectes, tant per l'agricultura que va sorgir en aquella època, com per la reproducció gràcies a la qual es podia seguir l'espècie.

En la imatge de dalt podem veure com es trobaven els filaments de variscita a les mines.
De la variscita se'n feien collars de gran valor tant espiritual com econòmic (imatge d'abaix).


METODOLOGIA


La manera d'explicar el contingut de les mines es basa en un arqueologia experimental a l'estil dels detectius. Un estil que convida a la investigació i a formular hipòtesi, això fa que sigui altament motivador, sobretot pels nens. Els investigadors treuen conclusions molt fàcils d'entendre, en un llenguatge que qualsevol persona malgrat no sigui científica pot entendre. S'agraeix aquest esforç per part dels guionistes. Alguns exemples de deducció poden ser els següents:

- Hem trobat destrals > Això vol dir que talaven els arbres.
- Hem trobat fletxes > Això vol dir que caçaven.
- Observant el desgast de les dents > Deduïm si eren herbívors o carnívors.
- Mitjançant l'acumulació de carboni 14 > Sabem l'edat que tenien.

D'aquesta manera aconsegueixen transmetre l'art de la investigació i la deducció als més menuts.

VISITA

La visita es divideix en 4 parts:

1. Presentació. Introducció general a les mines i explicació del que es veurà a continuació.
2. Cos de la visita. Sala on hi ha el jaciment arqueològic, està dividida en 4 grans blocs:
a. Verd: Per conèixer els paisatges i els seus protagonistes
b. Groc: Per saber com vivien i com feien els estris.
c. Vermell: Per saber quines eines utilitzaven.
d. Blau: Per entendre com eren i què pensaven.
3. Visita a la mina didàctica.
4. Part interactiva i el bosc del neolític.

Mina didàctica




PROGRAMES ESCOLARS

L'espai està pensat per a poder suportar visites escolars de classes senceres, en aquest sentit disposa de sales molts espacials i, fins i tot, prestatgeries per a deixar-hi les motxilles en cada bloc. També disposa d'aules equipades amb cadires, taules i pissarres per a poder fer les activitats del dossier que ells mateixos han preparat.

Aules per a fer tallers

En aquestes aules també s'hi duen a terme diferents tallers com el de "ceràmica neolítica" o el de "sentir-se miner i joier durant una estona", els quals tenen una durada d'una a dues hores i estan destinades a tots els cursos des de infantil fins a batxillerat, passant per primària i secundària.

Com a professor d'una classe de primària tens a la disposició 4 paquets escolars amb diferents activitats per escollir el que hom consideri més oportú. En aquest sentit es disposa d'una gran flexibilitat, tant econòmica (de 6'40€ a 12'30€) com horària (de 2h a 4h).

Al professor li donen una completa guia de recursos amb explicacions acurades sobre tot el que ha pogut veure, en la qual cal destacar-ne dos apartats:

- Propostes de treball per preparar o complementar la visita: On podem trobar 4 fitxes, dos de les quals són de primària i es titulen: "Què has après al parc?" (exercici teòric) i "Restaura la Venus de Gavà (exercici pràctic).

- Recursos pedagògics: on s'hi documenten numeroses fonts d'informació per ampliar coneixements tals com pel·lícules, documentals, comics i webs.

Com a conclusió d'aquest apartat podem felicitar a l'equip del parc arqueològic mines de Gavà per l'excel·lent feina que han dut a terme posant a la nostra disposició tots aquests recursos i per tot el que podem aprendre fent-ne la visita.

PRESÈNCIA A LA XARXA

El parc arqueològic mines de Gavà disposa d'un web molt complet que inclou, fins i tot, una visita virtual.

En aquest documental del programa "Quèquicom" de TV3, titulat "La joia de les mines prehistòriques de Gavà", ens expliquen perquè era tant important.



VALORACIÓ

Com dirien en anglès: "A must see", que traduït al català seria quelcom així: "essencial de veure".
Es nota quan la feina està ben feta. S'hi ha d'anar i explotar-ho al màxim.
El valor més important que podem transmetre com a mestres és l'amor pel saber i les mines ens donen la vesant arqueològica d'aquest amor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada